Polonya’da, iktidardaki sağ parti PİS (Hukuk ve Adalet), ülke nüfusunun azaldığı gerekçesiyle, kürtaja yasak getiren yasada yer alan kimi hallerde kürtaja izin veren hükümleri ortadan kaldıran, yani kürtajı tamamen yasaklayan bir yasa taslağı hazırladı. Bu yasa tasarısı, ayrıca kürtaj yasağını çiğneyenler hakkında verilecek hapis cezalarına ilişkin hükümler de içeriyordu. Tasarı Katolik Kilisesi tarafından da destekleniyordu.
Kadınlar bu tasarıya başkaldırdılar. Milyonlarca kadın 3 Ekim günü kürtajın tamamen yasaklanmasına karşı greve çıktılar. Grev gününe, kadınların siyah giysilerle sokağa çıkmaları nedeniyle ‘Kara Pazartesi’ adı verildi.
Eğer tasarı yasalaşsaydı, Polonya’da kürtaj ne koşulda olursa olsun yasaklanacak, kadınları ayrım gözetmeksizin, tecavüz sonrası ya da çocuk yaşta hamile kalmış kadınlar da dâhil doğurmaya zorlayacak, çocuğun sağlıklı doğamayacağı hamileliklerde dahi doğumu engellemeye dair her türlü teşebbüsü suç kabul ederek kadınları ve doktorları kürtaj ve düşük yapma durumlarında hapis cezası riskiyle karşı karşıya bırakacaktı.
Facebook’ta başlayan öfke yüz binlerce Polonyalı tarafından sahiplenildi. Muhalefet grubundan ‘Razem’ (Birlikte) #czarnyprotest (Siyah Protesto) etiketini kullanıma soktu. Kısa zamanda Polonyalıların sosyal medya profilleri siyaha boyandı, binlerce kişi siyah profil fotoğrafları kullanmaya, eylem etiketini de ekleyerek tamamen siyah giyindikleri fotoğrafları paylaşmaya başladı.
Kadınlar, kürtaj yasağına karşı görüş ve itirazlarını daha çok Instagram ve Twitter üzerinden paylaştılar. Örgütlenme de esas olarak bu mecralar üzerinden sağlandı. CzarnyProtest etiketinin yanı sıra #BlackProtest, #ProChoice etiketleri de kullanıldı.
Çağrı sonucu 3 Ekim’de 100.000 kişi greve gitti. ‘Czarny Poniedziałek’ (Siyah Pazartesi) gerçekleşti. Genel grev nedeniyle ülkede 60 şehirde pek çok hükümet binası, üniversite ve okul, çalışan yetersizliği nedeniyle bir gün kapalı kaldı.
Polonya’nın başkenti Varşova’da, kadınların kürtajın tamamen yasaklanmasına karşı 3 Ekim’de başlattığı kitlesel eylemler sonrasında, parlamentoya gönderilen yasa tasarısı geri çekildi. Protesto gösterilerine erkekler de destek verdi.