2007 yılı Haziran ayında Muğla ili Fethiye ilçesi Gebeler kaplıcasında gerçekleşen, aralarında Milli Eğitim müfettişi ve öğretmenlerinin olduğu önce iki sonra altı, toplam sekiz tecavüzcü hakkında açılan “toplu tecavüz”davasının toplu tecavüz davasının ilk duruşması Fethiye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 

Türkiye’nin her tarafından gelen 150 civarında kadın duruşma süresince “Tecavüz çetesi yargılansın”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” , “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla Fethiye Adliyesi önünde beklediler. Duruşma bitiminde yaptıkları basın açıklamasıyla davanın tarafı ve takipçisi olduklarını; tecavüzcülerin tutuklanması, sorumlu ve yetkililerin suça ortak olmaması gerektiğini belirttiler.

16_aralik_fethiye

 

16_aralik_fethiye1

2007 yılı Haziran ayında Muğla ili Fethiye ilçesi Gebeler kaplıcasında, sayısı tespit edilemeyen kişilerin tecavüzüne ve işkencesine maruz kalan bir kadın, içlerinde yüzlerini gördüğü ve tanıdığı 8 tecavüzcü hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ardından, yaşadığı travmayı tanımlayan, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve travmatik amnezi (hafıza kaybı) teşhisi olan hastane raporu ve jinekolojik durum raporu ile hukuksal başvurusunu gerçekleştirdi.
Fethiye savcılığı, teknik takip, eş zamanlı baskın, baz istasyonlarından sinyallerin takip edilmesi gibi hiçbir delil toplama işlemini gerçekleştirmedi: Buna ek olarak İstanbul Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu’nun “Mevzu geçen ırza geçme olayı nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu adı verilen ağır nevroz hali tespit edilmiştir” şeklinde tecavüzü doğrulayan bilirkişi raporunu hiçe sayarak tecavüzcüleri yargılamaya gerek görmedi.
İç hukuk yollarının tükenmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapıldı ve dosya AİHM’de görüşülmeye başlandı.
Bu arada kadın ve avukatları, olağanüstü bir yol izleyerek Adalet Bakanlığı’na yazılı emir yoluyla bozma başvurusunda bulundu. Başvuru, kadınların davayı sahiplenmesiyle birlikte 2010’da kabul edildi.
Sekiz sanıktan, yaşları 18’den küçük olan ikisi hakkında yargılama başladı. Fethiye’deki toplu tecavüz davasının 27 Nisan 2012 gunü yapılan 8. duruşmasında tecavüzcüler beraat ettirildi.

http://bianet.org/bianet/kadin/127436-kadinlarin-eylemi-ses-verdi-alti-tecavuz-sanigina-iddianame-hazir

Bir cevap yazın

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.