AraRenk Fanzin çıktı! Kendilerini tanıttıkları yazıyı sizinle paylaşıyoruz. Nilgün Marmara’ya bizden de selamla…

“Merhabalar,
AraRenk Fanzin çevresi olarak bizler, Ankara’dan genç kadınlar olarak, genç kadınların ve öğrenci kadınların sesini duyurabileceği, birbiriyle dayanışma gösterebileceği bir mecrası olsun diyerek yolumuza başladık. COVID-19 sürecinden dolayı da bunu en etkili şekilde çevrimiçi platformlar üzerinden yapabileceğimizi düşünerek bir internet sitesi kurma kararı aldık. Şu an çeşitli şehirlerden, üniversitelerden ve farklı yaş gruplarından karma bir kadın ekibiyiz. Amacımız; söyleyecek sözü olan bütün kadınlar için özgürce yazabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri, gerek deneyimlerini paylaşabilecekleri gerekse teorik konulara beraber kafa yorabilmemize  ön ayak olabilecek yazılarını paylaşabilecekleri bir platform olmak.

Temelde genç kadınların veya üniversiteli kadınların özgün durumlarını ve yaşadıklarını sorunşallaştırmak istedik. Şimdilik, Teori-politika, Emek, Ekoloji, Teknik-Teknoloji, Çeviri, Deneyim ve CİTÖB sekmelerimiz bulunmakta. Bu sekmelerimiz genç kadınların kendi özgün sorunları ile ilgili politika-teorilere yorum getirmesini, kadın emeği, kadınların ekoloji mücadelesi, teknik alanlarda kadın bilgisi ve deneyimi gibi konulara değinmeyi amaçlıyor. Genç kadınların kadın mücadelesinde gerek mücadele alanında gerek patriyarkiye karşı özgün bir konumu olduğunu düşünüyoruz; yaş hiyerarşisi ve deneyim hiyerarşisi kurulmadan düşüncelerini paylaşabilmeleri, deneyimlerini, gözlemlerini aktarabilmelerine önem veriyoruz.

Bu bağlamda dikkat çekmek istediğimiz iki sekmemiz olan ‘Deneyim‘ ve ‘CİTÖB‘ sekmelerimizi oluşturduk. Deneyim sekmemizi kadınların yaşadıkları özgün durumları kendi dillerince özgürce anlatabilecekleri, bunları diğer insanlarla paylaşabilecekleri bir alan olarak kurguladık. Bu sekmeye yazılan yazıları talep olmadığı takdirde editör sürecinden dahi geçirmeden kadınların dili kullandığı, tercih ettiği biçiminde yayınlamaya özen gösteriyoruz.

CİTÖB sekmemizi ise politik taleplerimizi ortaya çıkarmayı, birlikte tartışmayı ve kazanımlarımızın fikri takibini yapmayı hedeflediğimiz bir alan olarak kurguladık. CİTÖB aslında, ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme ve Cinsel Tacizi Önleme Birimi‘nin kısaltılmış hali. Bu birimler, sınırlı sayıda üniversitede, üniversite yerleşkesinde okuyan ve çalışan bireyleri cinsel taciz ve saldırıya karşı korumakla yükümlü birimler olarak İstanbul Sözleşmesinin de bir kazanımı olarak bulunuyorlar. Farklı okullarda farklı isimlerde (Kasaum, CİTÖK, CTS gibi) bulunsalar da bu birimlerin ‘önleme’ sorumluluğuna dikkat çekmek adına bu adı seçtik. Temelde, bu sekmemizin amacı kampüslerdeki cinsel taciz ve saldırıya karşı ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ ve ‘6284’u Uygula!’ şiarıyla, elde ettiğimiz kazanımlarımızın getirdiği yerel ve genç kadınları koruyup güçlendirmeye yönelik mekanizmaları daha iyi tanıma, anlama ve eleştirme yoluyla geliştirmek. Bu sekmemizde bu birimlerin önleme mekanizmasını vurgulamak, hatta bu mekanizmayı çalıştırmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz.

Kadın dayanışmamızı güçlendirmek, genç kadınları ve üniversiteli kadınları güçlendirip özgün sorunlarını paylaşabilecekleri bir alan açmak adına çıktığımız bu yolda katkılarınızı, desteğinizi ve yazılarınızı bekliyoruz.”

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.