Geçen yıl AKP Karnesi’ni yayınladığımızda, karneyi hazırlarken nasıl bir yöntem izlediğimizi ve içeriğini nasıl belirlediğimizi “Neden AKP Karnesi? Bir Sunuş Denemesi” başlığıyla sizlerle paylaşmıştık. Feminist Mekan’da yaptığımız bir toplantıyla içerik ve yöntem tartışmasını sizlerle yüz yüze yapma imkanı da bulmuştuk. Çatlak Zemin ekibi olarak, o toplantıda yapılan önerileri, karnede eksik bulunan noktaları da dikkate alarak AKP Karnesi’ni tekrar gözden geçirdik ve pek çok ekleme yaptık. Bu arada söz verdiğimiz gibi 2018 yılını da karneye ekledik. Bu haliyle karnenin tamamlanmış olduğunu iddia etmek hâlâ mümkün değil. Eminiz dikkatli gözlerden kaçmayacak eksik bıraktığımız noktalar vardır. Bunların tamamlanmasını artık sizlere bırakıyoruz.

AKP Karnesi’nin ilk halini hazırlarken Çatlak Zemin ekibi olarak aramızda yıllar üzerinden bir bölüşüm yapmış ve ortak belirlediğimiz arama yöntemleriyle içerikleri bularak bir araya getirmiştik. Bu kez temel derdimiz eksik bulunan noktaları tamamlamak olduğu için tematik arama yaparak bu eksikleri tamamlamaya çalıştık. Öncelikle eksik gördüğümüz LGBTİ+ ve başörtüsü tartışması gibi konular ekseninde aramalar yaparak karşımıza çıkan haberleri karneye ekledik.

Karnedeki kategorileri ne şekilde seçtiğimizi de daha önceki sunuş denemesinde belirtmiştik. Eksikleri tamamlarken, bu kategoriler altındaki ana temalar üzerinden de aramalar yaptık. Bunu yaparken özellikle AKP’nin aile merkezli politikalarını temellendirdiği farklı alanları önceledik. Yıl yıl Ailenin Korunmasına dair Kanun verilerini ekledik. Aile eğitim programlarını ekleyerek aileyi güçlendirme söylemlerini detaylandırdık.

Kadınların ücretsiz emeğine dair önemli bir gösterge olduğunu düşündüğümüz için ulusal istihdam stratejisine bağlı yasa değişikliklerini ve TÜİK’in yayınladığı Hanehalkı İşgücü Anketi’nin verilerini de karneye ekledik. Kadın emeği alanındaki politikalarla ilgili araştırmamızı özellikle sosyal yardımlar alanına doğru genişlettik. Çocuk, yaşlı ve sakat bakımı alanında kadınların ev içi emeğinin verili sayıldığını gösteren aile merkezli sosyal yardım politikalarına ve çocuk bakımı için kaynak ayırmayan bütçe düzenlemelerine yer verdik.

Özellikle eğitim yoluyla yerleştirilmeye çalışılan dinselleştirme politikalarını araştırarak çocukları hedefleyen değerler eğitimlerinin cinsiyetçi yapısını ortaya koymaya çalıştık. Yine bu kapsamda Diyanet İşleri Bakanlığı’nın farklı kurum ve bakanlıklarla imzaladığı işbirliği protokollerini de araştırarak karneye ekledik. Diyanet özelinde bir araştırma yapınca bu kurumun aile hayatına hem bu protokoller aracılığıyla hem de söylem düzeyinde ne kadar müdahalede bulunmuş olduğunu daha da net görmüş olduk, bunu da karneye yansıttık.

2018 yılı sonrasında AKP Karnesi çalışmasına devam etmeyeceğiz. Devam etmek isteyen ve bu konuda gönüllü olanlar varsa her türlü desteği vermeye hazırız. Bu karnenin pek çok farklı açıdan yapılacak feminist değerlendirmelere ve politika önerilerine imkan sunacak verileri sağladığına inanıyoruz. Bu yönde çalışmalarınız olursa bizimle paylaşmanızı çok isteriz. Biz de farklı platformlarda feminist politikamızı oluştururken bu tarihsel ve olgusal verilerden yararlanmaya devam edeceğiz. Dayanışmayla…

1 Yorum

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.