1839’da Ohio’da yaratıcı bir aileye doğan Josephine’in inşaat mühendisi bir babası ve buharlı gemiler tasarlayan bir dedesi vardır. Oysa kendisi hiçbir zaman bilimle ilgili bir eğitim görmez. 19 yaşında siyasetle ilgilenen bir iş insanı olan William Cochran ile evlenir. Josephine, özgürlüğüne düşkün ve kendine güvenen bir kadındır. Eşinin soyadı olan Cochran’ı küçük bir değişiklik yaparak, sonuna bir –e ekleyerek, kullanmaya başlar, eşinin ailesini kızdırsa da Cochrane artık O’nun yarattığı bir soyadıdır.

Josephine zengin bir kadındır ve dolayısı ile evinde sıklıkla verdiği partilerde, ortaya çıkan çok sayıda bulaşığı yardımcıları yıkasa da elde yıkanan bulaşıkların hem zaman kaybına hem de çok sayıda tabağın kırılmasına neden olduğunu görür. Bu durumu çözmek için bir makinenin icat edilmesinin mümkün olup olmadığını düşünmeye başlar ve hemen harekete geçer. Evin arkasındaki kulübede çalışmalarına başlar. İlk önce bulaşıkların boyutlarını ölçer, sonra tel bölmeleri yapar, her birini özellikle tabakların, fincanların ya da çay tabaklarının uyacağı şekilde tasarlar. Bölmeler düz yüzeyleri bakır kazan içerisine itecek bir tekerlek üzerine yerleştirilir. Motor tarafından harekete geçirilen çark döndükçe, sabunlu su, kirli bulaşıkların üzerine püskürerek onları temizler.

Bu ilk tasarımını geliştirmeye başladığı sırada, eşi vefat eder ve Josephine’e borçlarını miras bırakır. O güne dek para sıkıntısı olmayan Josephine için artık tasarımını başarması zorunluluk haline gelmiştir. Bu sırada kendisine rakipler de çıkar. Hatta 1850’de, elle kurulan bir makine patentlenir. Fakat, hiçbiri ticari bir başarı sağlayamaz.

1886’da tasarımının patentini alan Cochrane, arkadaşları için makinesinin üretimine başlar ve icadı “Cochrane Bulaşık Makinesi” olarak anılır. İcadını, yerel gazetelere ilan vererek tanıtan Cochrane, Garis-Cochrane Manufacturing Company’yi kurar, otellerin ve restoranların ilgisini çeker. 1893 yılında, meşhur Chicago World’s Fair’de (Chicago Dünya Fuarı) makinesini tanıtır; makine, tasarımı ve dayanıklılığı sebebiyle ödüle layık görülür.

Bulaşık makinesi, düşündüğünün aksine genellikle ticari kuruluşlara satılır. Makinenin fazlaca sıcak su ihtiyacı vardır ve çoğu evin altyapısı gerekli miktarlarda su ısıtacak kazana sahip olmadığından, makine, ev kullanımına uygun bulunmaz.

Toplamda dokuz makine geliştiren Cochrane, 1913 yılında geliştirdiği ev tipi bulaşık makinesini 350 dolardan satarak, aynı yılda, 3 Ağustos 1913’teki vefatından hemen önce evlerimize girmeyi başarır. 1916 yılında kendi ismini taşıyan firması, Whirlpool Corporation tarafından satın alınarak bugünkü KitchenAid markasına evrilir.

Kaynaklar:

https://www.tasarlayanlar.com/single-post/2020/06/22/Tasarlayan-Kadinlar-Josephine-Cochrane

https://www.cpaglobal.com/women-innovators/josephine-cochrane

https://tr.qwe.wiki/wiki/Josephine_Cochrane

https://tr.wikipedia.org/wiki/Josephine_Cochrane

https://forgottennewsmakers.com/2010/04/20/josephine-cochrane-1839-1913-invented-the-dishwasher/
https://lemelson.mit.edu/resources/josephine-cochrane

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.