20_aralik_2015

Barış İçin Kadın Girişimi, 5. Konferansını “Savaşta Ne Oluyor, Barış Mücadelemizi Nasıl Değiştiriyor?” başlığıyla Karaköy Mimarlar Odası’nda gerçekleştirdi.

Konferansta, “Yeni savaş koşullarında biz kadınlar nasıl bedeller ödeyeceğiz, erkeklik nasıl değişiyor, yoksullukla değişen savaş biçimlerinin ilişkisini nasıl kurmalıyız?.. Gelin hep beraber, değişen savaş koşullarını ve bu koşullarda nasıl barış çalışması yapacağımızı konuşalım!.. Savaşta ne oluyor? Barış mücadelemizi nasıl değiştiriyor?” sorularına cevaplar arandı.

savaşta ne oluyor, barış mücadelemizi nasıl değiştiriyor? barış için kadın girişimi konferansı 20.12.2015

 

Konferans Çağrısı:

SAVAŞTA NE OLUYOR, BARIŞ MÜCADELEMİZİ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

20 Aralık 2015, Pazar. Saat 10:00

On yıllardır süren bir savaşın ardından yaşanan çözüm süreci hepimize başka türlü bir yaşamın mümkün olduğu duygusunu uyandırmıştı ki yine savaş en korkunç derinliğine savrulduk. Üstelik bu kez savaş sanki daha bir acımasız daha bir ani, daha bir kıyıcı. Öyle görünüyor ki bu yeni biçimlerine direnebilmek için her şeyden önce bu yeni savaşı anlamamız, strateji geliştirmemiz gerekiyor.

90’ların savaşının kadınları nerelerden vurduğunu gördük, biliyoruz. Kimimiz en yakını kaybetti, erkek şiddetinin en korkunç şekillerine maruz kalarak, yerinden, yurdundan oldu, kimliği ve hak mücadelesi yok sayıldı, kimimiz artan erkek ve devlet şiddetini yaşamdan koparılarak ödedi bu bedeli. Kimimiz evlerde, sokakta iş yerinde taciz ve tecavüze uğradı; kimimiz en ağır işlerde üç kuruşa çalışmak zorunda kaldı; kimimiz ihmallerle geliyorum diyen kazalara uğradı ya kamyon kasalarında tarlaya giderken, ya evlerde cam silerken ya da tekstil atölyelerinde çeşitli kimyasallar solurken. Artan erkek otoriterliği tüm yaşamlarımızı bir biçimde kuşattı. Yeni savaş koşullarında biz kadınlar nasıl bedeller ödeyeceğiz, erkeklik nasıl değişiyor, yoksullukla değişen savaş biçimlerinin ilişkisini nasıl kurmalıyız? Kadınların savaşa karşı direnme biçimleri de değişmeli mi? Ya da değişimi fazla mı abartıyoruz ve aynı şekilde devam mı etmeliyiz? Sözümüz ve eyleme biçimlerimizin sınırına geldik mi?

Barış için Kadın Girişimi olarak her yıl yol haritamızı oluşturmak için düzenlediğimiz konferansımızı bu yıl bu sorular etrafında şekillendirdik. Sizlerden ricamız da bu sorular üzerine düşünerek, önerilerinizle konferansa katılmanız. Değişen savaş koşullarını ve araçlarını anlamak ve bu koşullarda nasıl barış çalışması yapmamız gerektiğini saptamak için tüm arkadaşlarımızla konuşmak ihtiyacını duyuyoruz. Bugün değişen savaş koşulları ve direnme biçimlerini değerlendirirken Cizre’de, Nusaybin’de, Silvan’da Kürt kadınlarının taleplerine, deneyimlerine dikkat kesiliyoruz. Farklı farklı kadın örgütlenmeleri içinde çalışmalar yapan kadınların savaşın nasıl yaşandığını, ne gibi araçlarla topluma, insan ilişkilerine zarar verdiğini deneyimlediklerini biliyoruz. Bu deneyimleri paylaşmak ve birlikte kesintiye uğramış olan barış süreci dolayısıyla yeni stratejiler geliştirmek için 20 Aralık 2015 tarihinde bir konferans düzenliyoruz. Konferansta toplumun dünü ile bugünün karşılaştırmak, değişen savaş kavramlarını ve araçlarını irdelemek ve en sonunda da Barış için Kadın Girişimi olarak nasıl bir söz kuracağımızı, nasıl eyleme biçimleri geliştireceğimizi, barış talebimizi bu günün koşullarında nasıl düşünmemiz gerektiğini konuşmak istiyoruz.

Hepimizin fikri önemli, konferansa öncesinde bulunduğumuz alanlarda bu sorulara aradığımız cevaplarla, geliştirdiğimiz önerilerimiz barış mücadelemizi zenginleştirecek. Gelin birlikte düşünelim

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.