Somut sorunlara yönelik somut politikalar geliştirmeye çalışırken, çok önemli olduğunu sandığımız farkların o kadar önemli olmadığını, pek de farkında olmadığımız farklılıkların ise sandığımızdan önemli olduğunu gördük.

Kadınların siyasete katılımlarını artırmak ve yeni katılım yolları bulmak için verilen mücadelenin “genel” siyaseti ve meclisi odağa almasının büyük bir eksiklik olduğunu düşünen kadınlar olarak, 19 Ağustos 2002 tarihinde, Kadın Koalisyonunu kurduk.

Koalisyonun esas amacı, yerel siyasete feminist bir müdahalenin araçlarını oluşturmaktı. Yani, baştan itibaren “daha fazla kadın belediye başkanı”, “daha fazla kadın belediye meclis üyesi” hedeflerinin ötesine geçmek istediğimizi biliyorduk. Ve bildiğimiz başka bir şey daha vardı: feminist mücadele birkaç büyük şehirle sınırlı değildi, her yerdeydi.

45 kadınla başlayan koalisyon macerası, binlerce kadını, yüzlerce kadın örgütünü kapsayarak büyüdü, gelişti, kök saldı.

Kadınların bulundukları yerde yerel siyasete katılımlarını mümkün kılacak araçlar geliştirmeye çalıştık. Bu araçlar, her şeyden önce, kadınların yerel sorunlarını tespit edebilmek üzere atölyeler düzenlemekti. Neredeyse her şehirde, birçok atölye düzenleyerek “şiddet”, “yoksulluk”, “temsil” gibi büyük başlıkların yerel tezahürlerini ortaya çıkarmaya çalıştık. Sorun haritaları çıkardık, belediye meclisi toplantılarını izledik, başkanlarla görüştük, yerel medyaya ulaştık. Farklı yerlerdeki kadın örgütlerinin buluşmalarını, birbirlerine güç vermelerini sağladık.

Kadın belediye başkanlarının bir araya geldikleri ve birbirlerinin tecrübelerini dinledikleri, birbirlerine destek oldukları toplantılar düzenledik.

Kadın örgütleriyle kadın belediye meclis üyelerini buluşturduk, yerel yönetimde kadın sesini yükseltmenin yollarını tartıştık.

Belediyeleri izleyip raporlar hazırladık.

Düzenli aralıklarla bölgesel toplantılarda buluştuk, birbirimizden güç aldık, yaptığımız ve yapacağımız işleri tartıştık. Ayrıca her yıl, bütün bileşenleri bir araya getiren büyük buluşmalar gerçekleştirdik, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan, benzer ve farklı mücadeleler veren kadınlar olarak birbirimizi dinledik, tecrübelerimizi paylaştık.

Pandemi zamanında buluşmak zor ama hep bir yolunu bulup birbirimize ulaştık. Böylece “belediyelerin pandemi haritası”nı çıkartmamız mümkün oldu.

Son olarak, anayasa değişikliği tartışmalarına “Eşitlik ve Özgürlük Olmadan Asla!” diyerek müdahil olduk. Koalisyon, kuruluşundan bu yana, yerel siyaset çalışmalarıyla hukuk arasında bir bağlantı kurmaya çalıştı. Yasal düzenlemeler her zaman yerelle yakından ilişkilidir çünkü. Özellikle iç güvenlik yasası, “yardım toplama kanunu” adı altında geçirilen yasa türünden örgütlenmemizi engellemeyi hedefleyen düzenlemelere karşı sesimizi yükselttik.

Kadın koalisyonu, “farklılıklarımızla birlikte” mottosunun boş laftan ibaret olmadığını gösteren bir ortaklıktır. Somut sorunlara yönelik somut politikalar geliştirmeye çalışırken, çok önemli olduğunu sandığımız farkların o kadar önemli olmadığını, pek de farkında olmadığımız farklılıkların ise sandığımızdan önemli olduğunu gördük. Birbirimize el uzatmanın, kulak vermenin, feminist politikanın özgürleştiriciliğini tecrübe ettik. “Ütopyalar her zaman uzakta bir yerlerde değildir, bazen de hemen yanı başınızda, birlikte keşfettiğiniz güçtedir.”

19 Ağustos 2002: Kadın Koalisyonu kuruldu-Aksu Bora
30 Mayıs 2014: Kadın Koalisyonu Foça Buluşması-İlknur Üstün
Haziran 2014: Kadın Koalisyonu belediye izleme çalışmalarına başladı -Aksu Bora
Nisan 2016: Kadın Koalisyonu, Zor Zamanda Kadın Olmak araştırmasına başladı-Aksu Bora

kadinkoalisyonu.org

facebook.com/KadinKoalisyonu

twitter.com/kadinkoalisyonu

instagram.com/kadinkoalisyonu

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.