Koalisyonun bileşenleri olarak biz değiştik ama belediyeler de değiştiler. Toplumsal cinsiyet verisi oluşturmanın önemini (aslında, veri oluşturmanın önemini!) gördüler, “bütün hemşehriler”in o kadar da bütün olmadığını fark ettiler.

“İzleme” dendiğinde genellikle birtakım projelerin bitmesinden sonraki süreç akla geliyor, sanki teknik bir işmiş gibi. Ama izleme, bizim yaptığımız biçimiyle, politik bir müdahaledir. Koalisyonun izleme çalışmalarını kuruluşuna kadar geri götürebilsek de adlı adınca, kendi yöntemlerimizi geliştirerek izleme yapmaya başlamamız, 2012 yılında oldu. Bu tarihteki bölge toplantılarımızda, katılım ile izleme arasındaki ilişkiler üzerine yoğun bir tartışma dönemi geçirdik. Bu tartışma, yerel hizmetlerin cinsiyet açısından sınıflandırılmasından belediye teşkilat yapısının katılım açısından değerlendirilmesine kadar çok geniş bir alanı kapsıyordu. Kadın katılımını artırmanın bir yolu olarak izlemeyi nasıl yapabilirdik? Neleri izlemek öncelikli olmalıydı?

Adana Büyükşehir Belediyesi izleme çalışmalarına Adanalı bileşenlerimizle birlikte 2014 Haziranında başladık, üç yıl devam ettik. Amacımız, belediye politikalarına müdahale edecek bir kanal açmak, Adana’yı kadınların da şehri haline getirmekti.

2017 ve 2018’de, yaptığımız çalışmaları güncelleyip rapora dönüştürdük.

Üç yıl boyunca belediye meclis toplantılarından, teknik işlerden, park ve bahçeler müdürlüğünden… eksik olmadık. Farklı kadın örgütlerinden kadınlar bu süreci birlikte yaşadı. Kapılarda birlikte beklediler, yetkililerle birlikte müzakere ettiler, meclis salonunda birlikte öfkelendiler, raporları birlikte yazdılar.

Bu, koalisyonun temel fikrinin önemli bir parçasıydı. Somut meseleler etrafında birleşmek, örgütlenmemizi genişletmek, yoldaşlığımızı derinleştirmek.

Hep birlikte gördük ki, izleme yapmak için uzman olmak gerekmiyormuş. Yerel hizmetleri hangi uzman bizden iyi tanıyabilirdi ki zaten?

Koalisyonun bileşenleri olarak biz değiştik ama belediyeler de değiştiler. Toplumsal cinsiyet verisi oluşturmanın önemini (aslında, veri oluşturmanın önemini!) gördüler, “bütün hemşehriler”in o kadar da bütün olmadığını fark ettiler.

Örneğin izleme yaptığımız ilçe belediyelerinden biri olan Çukurova Belediyesi’nde bu süreçte altı kreş açıldı. Seyhan Belediyesi’nde, izleme çalışmasının sonunda, eşitlik birimi kuruldu.

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.