Sırasıyla başyazarlığını Makbule Leman, Nigâr Osman (Şair Nigâr), Fatma Şadiye, Mustafa Asım, Faik Ali, Talat Ali ve Gülistan İsmet’in yaptığı Hanımlara Mahsus Gazete 1895’ten 1908’e kadar 612 sayıyla en uzun süreli çıkan kadın dergisi oldu.

Gazetenin amacı kadınları bilgilendirmek, kadın şair ve yazarların eserlerini yayınlamak ve bu yolla kamuoyuna “Osmanlı kadınlarının kabiliyyet-i fıtriyyesini [doğuştan yeteneklerini] göstermek” olarak tanımlanmıştı. Hanımlara Mahsus Gazete’nin Osmanlı kadın hareketine katkısını Kadınsız İnkılap kitabında Yaprak Zihnioğlu şöyle anlatıyor:

Bu evrede, yayın faaliyeti ile Osmanlı feminizminin ideolojik ve düşünsel temelleri atıldı. Şair Nigar ve Fatma Aliye’nin kuşağı kadınlar için bir sosyal konum, bir duruş, varoluş ve değişim talep ederken ortak bir ya­şantıyı ifade eden “kadınlık âlemimiz”, “nisvân-ı İslâm”, “tarîh-i nisvânımız” kavramları dilde yaygınlaştı. Kadın hakları savunucularının “muhit-i muzayyıkın [baskıcı çevrelerin] girân [katı / ağır] ta’assubu”ndan kurtulma ve kişisel özgürlüğe kavuşma talebi hiç değilse münevver kadınların toplumsal konumunda iyileşmeler getirdi.

http://www.istanbulkadinmuzesi.org/hanimlara-mahsus-gazete

Yaprak Zihnioğlu. Kadınsız İnkılap. Metis Yayınları

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.